Talentutvikling i klassisk ballett i juni hvert år
World Ballet Grand Prix Norway 2023: – Bør friste lokale dansere

ARTIKKEL FRA STANGEAVISA

stange-1-standard-scale-2_00x

DANSEBEGIVENHET: Unge dansere fra mange land vil komme til Hamar 1.-4. juli under World Ballet Grand Prix Norway. Irene Jansson håper mange lokale dansere også vil delta. Foto: Dan Cato Røe

Av Dan Cato Røe
Publisert: 16.04.23

HAMAR: Den Norske Ballettskole & Akademi valgte Hamar som arrangørby til World Ballet Grand Prix Norway. Det er en internasjonal ballettkonkurranse for barn og ungdommer mellom åtte og 21 år. Arrangøren håper også dansere fra Stange vil være med.

- Vi hadde World Ballet Grand Prix Norway i Sanderstølen i Valdres i fjor. I år har vi valgt Hamar som en av to arrangørbyer i Europa. Den andre byen er Paris. Hamar kulturhus er et bra sted å danse, det jobber dyktige folk her og samtidig er det eksotisk nok for unge dansere fra hele verden åta turen, sier Irene Jansson er daglig leder for Den Norske Ballettskole & Akademi.

Fra 1. til 4. juli håper de huset skal syde av aktivitet. Unge dansere i alder åtte til 21 år. I Valdres var det dansere fra ni ulike nasjoner. På Hamar kan det bli mange flere, nå som koronapandemien er over.

- Bak hele konseptet står koreaneren Jae Keun Park. Han fikk vi kontakt med på en konkurranse i den kjente Grand Ballet i Kyiv, og dermed fikk vi arrangere hans dansekonkurranse her i Norge, sier Irene Jansson.

Grip muligheten
Til Hamar kan det komme opp til 150 ballettdansere til konkurransen - fra hele verden. Jansson håper også mange lokale dansere melder seg på.

- Noe av grunnen til at vi har valgt Hamar er de gode dansemiljøene her. Nå sier jeg bare grip muligheten! Ballettmestere vil være instruktører, og en jury vil bedømme danserne. Vinnerne får en sjanse til å delta i andre dansekonkurranser. På den andre siden trenger man ikke delta i konkurransen, bare være med og lære. De som holder på med ballett eller moderne dans kan hive seg med på masterclasses, sier Jansson.

For publikum blir det også mye god dans å se på. Den siste dagen, selve finalen, er det gallaforestilling med pomp og prakt. Der får alle bli med. Grunnleggeren kommer selv til Hamar for å følge konkurransen.

- Dette er en mulighet for de som virkelig vil satse på dans, og de som vil ha dans som en hobby videre! Det er viktig å bli sett med nye øyne, og deltakelse her kan virkelig være en døråpner for mange, sier Jansson.

Fristen for påmelding er 1. juni. Ønsker man å melde seg på gjøres det via nettsidene til World Ballet Grand Prix Norway.