De to var med da World Ballet Grand Prix Norway 2023 (WBGP) tok over hele Hamar kulturhus fra lørdag til tirsdag. Og innsatsen de to la ned på dansegulvet ble lagt merke til.

Lotte Sofia Slob danset seg til en gullmedalje i klassen pre jenter A moderne solo. Og ikke nok med det; hun fikk også et stipend for å delta på en danseleir i Seoul i Sør Korea i august.

GLAD: Det var ei glad Lotte Sofia som kunne vise fram medalje og stipend til mamma, Therese Slob.
GLAD: Det var ei glad Lotte Sofia som kunne vise fram medalje og stipend til mamma, Therese Slob. Foto: Trude Ånnevik

Sofia Guzman Lillehagen var med på Valdres sommerballett før hun deltok på WBGP. Der fikk hun være med i ei dansegruppe fra Den Norske Ballettskole & Akademi som skulle framføre gruppenummeret «Bliss» i kategorien moderne. Det gjorde de så bra at de fikk både bronsemedalje og et treukers stipend til en sommerskole for unge talenter i New York i 2024!

Glede på scenen

Til sammen 110 dansere i alderen 8–21 år deltok i WBGP som i år ble arrangert i Norge for andre gang, og for første gang i Hamar. I tillegg til danserne som deltok fysisk, var det mange dansere som deltok digitalt og fikk vurdering av en høyt kvalifisert jury. Danserne fra Norge var i flertall, men her deltok også dansere fra Italia, Polen, Sør-Afrika, Georgia, Korea, Japan, Kina, Saudi-Arabia, Ukraina, Kypros, Nigeria og Tyskland.

Etter en stor oppvisning tirsdag kveld, ble delt ut et vell av medaljer, pokaler og stipender både for enkeltprestasjoner og grupper til danserne som hadde vist seg fram de foregående dagene. Lotte Sofia og Sofia satt spent i salen og fulgte premieutdelingen og kunne nesten ikke tro det da navnene deres ble ropt opp.

– Begge to synes helt tydelig at det er morsomt å være på scenen. Det blir lagt merke til og i tillegg er de gode dansere, sa Irene Aarset Jansson etter prisutdelingen. Hun er daglig leder for Den Norske Ballettskole & Akademi og for WBGP. Jansson satt også i juryen sammen med grunnleggeren av WBGP, koreaneren Jae Keun Park og flere internasjonalt kjente ballettdansere- og pedagoger.

Tirsdag kveld var ikke alle detaljer rundt stipendene klare, men Jansson er opptatt av hva det betyr for danserne som får dem:

– Tenk for en hyggelig påskjønnelse og inspirasjon det er for en ung danser! Det er et signal om at det som kanskje har vært en drøm, kan bli mer håndfast, at en kommer et skritt videre, sier hun.

PREMIE: Lotte Sofia Slob fikk premien utdelt av Jae Keun Park og Irene Aarset Jansson. Bak ser vi tidligere ballerina, nå ballettpedagog og jurymedlem Luidmila Sycheva.
PREMIE: Lotte Sofia Slob fikk premien utdelt av Jae Keun Park og Irene Aarset Jansson. Bak ser vi tidligere ballerina, nå ballettpedagog og jurymedlem Luidmila Sycheva. Foto: Trude Ånnevik

 

FIKK MEDALJE: Sofia Guzman Lillehagen fikk bronsemedalje og stipend sammen med dansere fra Den Norske Ballettskole & Akademi som framførte den moderne dansen Bliss. Prisen ble delt ut av grunnlegger Jae Keun Park og tidligere ballettdanser-,pedagog og jurymedlem Liudmila Sycheva.
FIKK MEDALJE: Sofia Guzman Lillehagen fikk bronsemedalje og stipend sammen med dansere fra Den Norske Ballettskole & Akademi som framførte den moderne dansen Bliss. Prisen ble delt ut av grunnlegger Jae Keun Park og tidligere ballettdanser-,pedagog og jurymedlem Liudmila Sycheva. Foto: Trude Ånnevik

Mer enn konkurranse

For henne og søsteren hennes, Siri Johansen, har det vært fire tettpakka dager i Hamar. Siri er kunstnerisk leder for Den Norske Ballettskole & Akademi og for World Ballet Grand Pris Norway 202, og det var de to som valgte Hamar som vertskommune.

Nå ser de ikke bort fra at Hamar kan bli valgt igjen.

– New York, Lausanne, Singapore, Hamar … Det høres bra ut, ikke sant? Vi vil gjerne arrangere dette på samme tid neste år, men vi er avhengig av at det passer med timeplanen til Jae Keun Park og at kulturhuset i så fall kan ta imot oss på det tidspunktet, sier Irene Aarset Jansson.

FORNØYDE: Søstrene Irene Aarset Jansson (t.v) og Siri Johansen er veldig fornøyd med Hamar som vertsby for WBGP.
FORNØYDE: Søstrene Irene Aarset Jansson (t.v) og Siri Johansen er veldig fornøyd med Hamar som vertsby for WBGP. Foto: Trude Ånnevik

Jae Keun Park er grunnleggeren av World Ballet Grand Prix som arrangeres en rekke steder verden over. De to søstrene har sittet i jury og vært til stede på mange store dansekonkurranser. Og det var på Grand Ballet i Kyiv de kom i kontakt med Park. I 2017 var han visepresident i Unesco International Federation Dance Competition og startet World Ballet Grand Prix. Med den ville han lage en konkurranse som skilte seg fra andre konkurranser. Han ønsket at unge dansere skulle få anledning til å lære, samtidig som de konkurrerte. Alle danserne skulle få være med fra start og helt til den store finalen, få veiledning og lære underveis. Slik var det også lagt opp i Hamar, med dans fra tidlig morgen til sen kveld. Park er selv til stede på alle arrangementene og var i Hamar fra start til mål.

Gode tilbakemeldinger

Irene og Siri ble fascinert av tankene til Park. De sto allerede bak Valdres sommerballett og tok på seg å arrangere World Ballet Grand Prix Norway. Da det ble arrangert for første gang i fjor, skjedde det på Sanderstølen. I år falt valget på Hamar, og Irene Aarset Jansson er veldig glad for at de fikk større plass. Antallet deltakerne er doblet fra i fjor!

– Vi skal ta en evaluering når årets arrangement er over. Vi vet jo ikke hvor mange deltakere vi har når vi booker lokale så det er en utfordring, sier hun.

Da de valgte Hamar, booket de også deler av Clarion Hotel Astoria, men ser i etterkant at de kunne holdt av enda flere rom siden det ble så mange påmeldte

– Men for oss har Hamar vært en fin by å arrangere i. Foreldre og deltakere synes det er en hyggelig by. Deltakerne kan gå alene mellom hotellet og kulturhuset og de føler at det er trygt og fint, sier Jansson.

Hamar og Hamar kulturhus ble også framhevet av Hamars ordfører, Einar Busterud og av skuespiller og tidligere teatersjef og kulturstatsråd Ellen Horn som holdt åpningstalen. Der snakket hun også varmt om filmen «Dancing Queen», tatt opp i Hamar med flere lokale skuespillere og mange lokale dansere i rollene. – Den beste filmen jeg har sett, sa Horn som selv hadde barnebarnet sitt, Molly, med i World Ballet Grand Prix i Hamar.

SAMLET: En del av danserne samlet på scenen for felles bilde før premieutdelingen sammen med grunnleggeren av WBGP Jae Keun Park.
SAMLET: En del av danserne samlet på scenen for felles bilde før premieutdelingen sammen med grunnleggeren av WBGP Jae Keun Park. Foto: Trude Ånnevik