Talentutvikling i klassisk ballett i juni hvert år
Irene og Siri valgte Hamar til sommerens store begivenhet

1-head
Foto: Trude Ånnevik
Artikkel i Hamar Arbeiderblad:

Irene og siri valgte Hamar til sommerens store begivenhet: -
Endelig er anledningen her

- Hamar ligger godt plassert og vi har møtt mange kjempeflinke folk her, sier Irene Jansson.

Valget falt på Hamar da Irene Jansson og Siri Johansen skulle velge arrangørby for sommerens store samling.

Til sammenligning: Paris er den andre arrangørbyen i Europa.

Irene Jansson mener Hamar kan være eksotisk nok for dem som kommer langveisfra til sommerens store begivenhet. Tirsdag var hun og søsteren Siri Johansen på befaring i kulturhuset. Fra 1. - til 4. juli håper de huset skal syde av aktivitet.

I disse dagene skal nemlig Hamar være arrangørby for Norges eneste internasjonale ballettkonkurranse for barn og ungdommer mellom 8 og 21 år, World Ballet Grand Prix Norway 2023.

- Jeg har hatt Hamar kulturhus og scenen her i øyekroken i noen år allerede. Endelig er anledningen her, sier Irene Jansson, og understreker samtidig at det ikke har vært noe minus at Hamar har fått et stort dansemiljø som de kan trekke veksler på.

Helt annerledes

Irene Jansson er daglig leder for Den Norske Ballettskole & Akademi, og søsteren Siri er kunstnerisk leder på samme sted. De var begge til stede på en konkurranse i den kjente Grand Ballet i Kyiv da de kom i kontakt med koreaneren Jae Keun Park.

I 2017, da han var visepresident i UNESCO International Federation Dance Competition, startet han World Ballet Grand Prix. Park er også president for Korea International Ballett Foundation og er en av de svært anerkjente professorer innen ballett verden over.

Målet var å lage en konkurranse som skilte seg fra andre konkurranser. Her skulle unge dansere få anledning til å lære i tillegg til å konkurrere. Her skulle en ikke falle ut av konkurransen, men få anledning til å være med hele vegen.

- Jae Keun Park er den mestjordnære, vennlige og interesserte person du kan tenke deg. Han gjør dette fordi han har stor glede av å se at nye unge dansetalenter får utvikle seg. Han likte nok det vi sto for, og derfor bestemte han seg for at Norge skulle være arrangørland, forteller Irene Jansson.

World Ballet Grand Prix har også vært arrangert i Seoul, Buson, New York, Singapore, Tokyo, Shanghai, Ulaanbator, Manila, Roma og Madrid. Og i fjor, første gang konkurransen ble lagt til Norge, valgte de seg Sanderstølen der de i flere år har arrangert Valdres sommerballett.

Men i år er det altså Hamar og Paris danserne søker seg til i Europa.

irene-artikkelBEFARING: Irene Jansson tester scenegulvet i Hamar kulturhus der den store ballettkonkurransen arrangeres i juli. Foto: Trude Annevik

Kan melde seg på

Fra 1. mars var det mulig å melde seg på konkurransen i Hamar. Den er åpen for dansere fra 8-21 år, i ballett eller moderne dans. Her kan en delta live på scenen, eller digitalt.

I fjor var det flere langveisfarende deltakere som var med digitalt, men Irene Jansson forteller at det var flere familier som kombinerte ferie i Norge med dansekonkurranse. Den mest langveisfarende familien kom helt fra Doha.

-Det er viktig for oss å få hele spekteret av dansere, derfor er det åpent for deltakere helt fra åtte år, sier Jansson, som understreker at de holder fast ved grunntanken til Jae Keun Park.

Den siste dagen, selve finalen, er det gallaforestilling med pomp og prakt, og der får alle bli med. Grunnleggeren kommer selv til Hamar for å følge konkurransen.

Hvis en ikke vil konkurrere, men likevel vil være med, er det fullt mulig å melde seg på masterclasses i løpet av de dagene World Ballet Grand Prix pågår.

Arrangørene er opptatt av å ha en internasjonal sammensetning av juryen. Den finske deltakeren er klar, og de regner med at det kommer medlemmer fra både USA, Estland og Polen.

- Det er viktig å bli sett med nye øyne, og deltakelse her kan virkelig være en døråpner for mange, sier Jansson, som viser til at flere av deltakerne i fjor fikk stipender og mulighet for å delta på arrangementer flere steder rundt i verden.

En av vinnerne, 17-åringen Joakim Visnes fra Hokksund, ble invitert av Jae Keun Park til hovedkonkurransen i Seoul, Korea International Ballet Competition. Her gikk han helt til topps!

Irene Jansson håper mange barn og ungdommer fra Innlandet vil melde seg på.

I fjor, første året, var det 70 deltakere, men i år tror de det kan bli langt flere. Fristen for påmelding er 1. juni.